Syyspäiväntasaus ja luonnon kiertokulku – loppuuko pihatyöt tähän?

Syksyn saapuminen tuo mukanaan väistämättä ajatuksia luonnon kiertokulusta ja siitä, miten vuosi lähestyy vääjäämättä loppuaan. Syyspäiväntasaus, joka sijoittuu syyskuun loppupuolelle, on symbolinen käännekohta: päivä ja yö ovat hetken tasapainossa, minkä jälkeen pimeys alkaa ottaa valtaa. Monille tämä hetki merkitsee siirtymää aktiivisen kasvukauden päättymiseen ja valmistautumista talveen. Mutta loppuvatko pihatyöt todella syyspäiväntasauksen myötä, ja onko puutarhuri nyt ansaitulla lomalla?

Luonnon hiljentyminen

Syyspäiväntasauksen aikaan monet kasvit alkavat hidastaa kasvuaan tai valmistautuvat lepotilaan. Lehdet vaihtavat väriään ja putoavat, kasvit pudottavat siemenensä ja luonnossa näkyy selvää valmistautumista talven lepoon. Tämä on luonnon tapa sopeutua vähenevään valon määrään ja laskeviin lämpötiloihin. Puutarhassa tämä tarkoittaa monelle sitä, että suurin osa kasvukauden töistä on tehty. Kasvimaalla sato on korjattu, kukkapenkit ovat kukkineet ja nurmikko leikattu viimeisiä kertoja.

Mutta tarkoittaako tämä, että puutarhuri voi vihdoin levätä? Ei välttämättä.

Syksy on valmistelun aikaa

Vaikka kasvukausi onkin ohi, syksy on puutarhassa valmistelun aikaa. On aika huoltaa työvälineet, suojata arimmat kasvit talven varalta ja tehdä suunnitelmia seuraavaa kasvukautta varten. Monivuotiset kasvit hyötyvät syyslannoituksesta, joka antaa niille voimaa kestää talven yli. Lehdet tulee haravoida ja kompostoida tai käyttää katteena puutarhassa. Sipulikasvien istuttaminen syksyllä varmistaa kevään ensimmäiset kukkijat, ja puiden ja pensaiden istuttaminen on nyt otollista, sillä ne ehtivät juurtua ennen talven tuloa.

Lisäksi syksyllä kannattaa tarkistaa puutarhan rakenteet: aidat, kasvihuoneet ja kasvatuslaatikot kaipaavat usein pientä huoltoa ennen talven koettelemuksia. Syysmyrskyt voivat olla ankarat, ja hyvin tehty valmistelu voi säästää paljon vaivaa keväällä.

Lepo on ansaittua, mutta työ ei koskaan lopu

Puutarhurin työ ei ehkä koskaan varsinaisesti lopu. Vaikka fyysinen työ vähenee talvikuukausiksi, mieli askartelee edelleen puutarhan parissa. Nyt on aikaa lukea, suunnitella ja haaveilla seuraavasta kasvukaudesta. Talvi antaa mahdollisuuden kerätä voimia ja uusia ideoita, mutta myös tehdä asioita, joille ei kesän kiireissä ollut aikaa.

Syyspäiväntasauksen aikaan luonnon kiertokulku muistuttaa meitä siitä, että kaikella on oma aikansa. Puutarhurin lomakin on ehkä ansaittu, mutta se on pikemminkin siirtymistä toisenlaiseen tekemiseen kuin täydellistä lepäämistä. Luonnon rytmi ohjaa meitä ymmärtämään, että vaikka yksi sykli päättyy, toinen on jo alkamassa.

Pohdinnan paikka

Syyspäiväntasauksen hetkellä voi olla hyvä pysähtyä miettimään, mitä puutarhanhoito ja luonnon kiertokulku todella merkitsevät itselle. Onko puutarha pelkkä fyysinen paikka vai kenties mielentila? Mitä puutarhanhoito opettaa meille elämästä, ajankäytöstä ja luonnon arvostuksesta? Ehkä huomaat, että puutarhurin työ ei koskaan todella lopu, vaan se muuttaa muotoaan vuodenaikojen mukaan.

Lopuksi, vaikka talvi odottaa nurkan takana, voimme nauttia syksyn tarjoamasta hiljaisuudesta ja väriloistosta. Seuraava kasvukausi saapuu ajallaan, ja silloin puutarhuri on taas valmis.

Jaa tämä artikkeli:

AUKIOLO­AJAT

Rautanet Koski

Avoinna
ma – pe ……. 6.30 – 16.30
la ………………… 9.00 – 13.00
su ……………….. suljettu

Rautanet Suomusjärvi

Avoinna
ma – pe ……. 9.00 – 17.00
la – su ………… suljettu

TOIMI­PISTEET

Rautanet Koski

Hongistontie 3
31500 Koski Tl

Rautanet Suomusjärvi

Kitulanramppi 2
25410 Suomusjärvi

YHTEYS­TIEDOT