Joulukuusen uusi elämä

Loppiaisen aikaan kodit hiljentyvät joulun jälkeen, ja jouluvalot siirtyvät varastoihin odottamaan seuraavaa vuotta. Yksi perinteistämme on joulukuusen riisuminen ja siirtäminen pois olohuoneen keskiöstä. Mutta tiesitkö, että kuusi voi jatkaa elämäänsä myös juhlakauden päätyttyä? Tarjoamme vinkkejä joulukuusen jatkokäyttöön, kuusen symboliikkaan ja ekologiseen kiertokulkuun.

Joulukuusen uusiokäyttö

Vaikka joulukuusi olisikin jo päivittänyt roolinsa juhlahengen luojana, sitä ei tarvitse viedä kaatopaikalle. Kuusi tarjoaa mahdollisuuksia monipuoliseen uusiokäyttöön. Sen voi esimerkiksi asettaa pihalle lintujen ruokinta-alustaksi ja ripustaa siihen talipalloja tai siemenkransseja. Kuusi toimii sekä ruokinta-alustana että suojana talven pikkulinnuille. Kuusen oksia voi käyttää myös askartelussa tai pihapuiden suojauksessa. Neulaset sopivat kompostointiin, sillä ne rikastuttavat maaperää luonnollisella tavalla. Lisäksi oksat voi silputa katteeksi herkkien kasvien suojaksi, ja rungosta voi sahata polttopuita tai hyödyntää sen nuotiossa.

Yksi mielenkiintoinen ja vähemmän yleisesti tunnettu tapa käyttää joulukuusta on sen upottaminen veteen. Kalastajat ovat jo vuosisatoja käyttäneet veteen upotettuja kuusia kalakantojen parantamiseen. Kuuset luovat kaloille kutupaikkoja ja antavat suojaa kalanpoikasille. Isojakin kalaturoja on rakennettu Suomessa. Esimerkiksi Lappeenrannassa Pien-Saimaalla kuusten upottamisen on osoitettu lisäävän huomattavasti pohjaeläinten tuotantoa ja monimuotoisuutta. Suomen ympäristökeskuksen tutkimuksissa on myös havaittu uppopuuston puhdistavan valumavesiä. Aikaisempien kokemusten mukaan kuuset pysyvät hyvin pohjassa, eikä niistä ole vaaraa esimerkiksi veneilylle. Turojen kohdalla ei kuitenkaan kannata uistinta heittää, sillä se jää helposti kuusiin kiinni.

Kuusen symboliikka ja ekologinen kiertokulku

Kuusi on ollut pitkään ikivihreänä elämän ja toivon symboli. Sen valinta joulun juhlapuuksi juontaa juurensa muinaiseen perinteeseen, jossa ikivihreät kasvit toivat suojaa ja voimaa keskitalven pimeyteen. Vaikka kuusi tuodaan koteihin usein vain muutamaksi viikoksi, sen ekologinen jalanjälki voidaan minimoida kierrättämällä ja uusiokäyttämällä sitä.

Kuusen ekologinen kiertokulku on erinomainen esimerkki kestävästä luonnonvarojen käytöstä. Suomessa suurin osa joulukuusista kasvatetaan erityisesti tätä tarkoitusta varten, ja niiden kasvatuksessa hyödynnetään usein muuten vähäarvoisia maita, kuten hiekkaisia tai kivisiä alueita, jotka eivät sovellu hyvin muihin maatalouden käyttötarkoituksiin. Kuusten viljelyssä myös maanpinta pidetään kasvipeitteisenä, mikä estää eroosiota ja lisää maaperän hiilensidontaa. Näin joulukuusien kasvatus palvelee samalla luonnon monimuotoisuutta tarjoamalla elinympäristöjä monille pieneliöille ja hyönteisille.

Kun kuusi palautetaan osaksi luontoa esimerkiksi silppurin kautta kompostin tai biokatteen muodossa, se sulautuu takaisin luonnon kiertokulkuun ravinteina. Lisäksi kaadettujen kuusien jäljiltä maaperä on valmiiksi lannoitettua ja sopii esimerkiksi uusien taimien istutukseen, jolloin metsän uusiutuva kierto jatkuu saumattomasti.

Jaa tämä artikkeli:

Sisältö

Katso myös:

AUKIOLO­AJAT

Rautanet Koski

Avoinna
ma – pe ……. 6.30 – 16.30
la ………………… 9.00 – 13.00
su ……………….. suljettu

Rautanet Suomusjärvi

Avoinna
ma – pe ……. 9.00 – 17.00
la – su ………… suljettu

TOIMI­PISTEET

Rautanet Koski

Hongistontie 3
31500 Koski Tl

Rautanet Suomusjärvi

Kitulanramppi 2
25410 Suomusjärvi

YHTEYS­TIEDOT