pieni poika kuljettaa pientä tyttöä puutarhakärryissä, tytöllä on kukkaruukku kädessä

10 ideaa puutarhaan perheen pienimmille

Pihatyöt ja puutarhanhoito voivat ensi silmäyksellä vaikuttaa moneen aikuisen näkökulmasta lähinnä hikiseltä urakalta. Mutta entä jos kertoisin, että ne voivat olla perheen pienimpien mielestä parasta ajanvietettä? Kyllä, luit oikein! Pienellä luovuudella voit muuttaa puutarhanhoidon ja pihatöiden tekemisen seikkailuksi, joka houkuttelee mukaan koko perheen. Tässä muutamia vinkkejä ja ideoita, kuinka muuttaa pihatyöt lapsille unohtumattomaksi seikkailuksi.

1. Kasvien hoito 

Helppo tapa tutustua puutarhaan

Anna lapsen ”adoptoida” puutarhastasi kasvi tai kukka, jonka hän saa hoitaa ja vaikka nimetä. Kukkaa tai kasvi voi olla lapsen oma ”lemmikki”, joista huolehditaan. Lapset voivat ottaa niistä valokuvia ja jopa järjestää niille ”juhlia”. Tämä on helppo tapa tutustua kasveihin ja puutarhanhoitoon.

Lapsi oppi mallista

Puutarhatyöt ja ulkoilu opettavaisessa ympäristössä tekee hyvää lapsen kehitykselle sekä myös istuttaa siemenen terveellisille elämäntavoille ja ympäristötietoisuudelle tulevaisuudessa. 

Lapsi oppi mallista, siksi paras puuha on ihan oikea tekeminen aikuisen kanssa. Anna lapselle mahdollisuus perustaa puutarhaasi ihan oma istustuspenkki. Valitkaa yhdessä siemenet ja kasvit, mitä sinne istutetaan. Antamalla lapsen perustaa ja hoitaa omaa istutuspenkkiään, avaat oven moniin arvokkaisiin oppimiskokemuksiin ja kehitysmahdollisuuksiin, jotka tukevat hänen kasvuaan monipuolisesti. 

Vastuuntunto: Kasvien hoitaminen opettaa lapselle vastuun kantamista. Hän oppii, että johdonmukaisuus ja huolellisuus johtavat positiivisiin tuloksiin, mikä on tärkeä opetus myös muilla elämänalueilla.

Tieteellinen uteliaisuus: Kasvien kasvatus on käytännöllinen tapa oppia biologiasta. Lapsi oppii, kuinka kasvit kasvavat ja miten ne hyödyntävät vettä ja valoa, mikä herättää kysymyksiä ja edistää tieteellistä ajattelua.

Kärsivällisyys ja sinnikkyys: Puutarhassa työskentely opettaa, että asiat eivät aina etene suunnitelmien mukaan. Oppimalla käsittelemään näitä haasteita, lapsi kehittää kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä.

Itsetunto: Onnistumisen kokemukset puutarhassa voivat merkittävästi parantaa lapsen itseluottamusta. Nähdessään konkreettisia tuloksia omasta työstään lapsi oppii arvostamaan omia ponnistuksiaan.

Luontosuhde: Oman istutuspenkin hoitaminen vahvistaa lapsen yhteyttä luontoon ja opettaa ymmärtämään luonnon merkitystä sekä kestävää elämäntapaa.

Sosiaaliset taidot: Istutuspenkin suunnittelu ja hoito yhteistyössä vanhempien ja muiden lasten kanssa kehittää lapsen kommunikointi- ja yhteistyötaitoja.

Luovuus ja ongelmanratkaisutaidot: Puutarhatyö tarjoaa lapselle mahdollisuuden luovaan ilmaisuun ja opettaa ongelmanratkaisutaitoja, kun hän kohtaa haasteita kasvien hoidossa.

2. Taikapuutarhan perustaminen

Kuka sanoi, että puutarhassa voi kasvaa vain kukkia ja kasviksia? Perustakaa yhdessä lapsen kanssa ”taikapuutarha”, jossa voi kasvaa mitä tahansa lapsen mielikuvituksen mukaan. Antakaa lapsen päättää, mitä taikapuutarhaan istutetaan, ja keksikää yhdessä tarinoita kasvien taikavoimista.

”Jättiläiskukkia”

Auringonkukat ovat iloisen näköisiä ja helppohoitoisia kasveja, jotka voivat tuoda valoa ja väriä mihin tahansa puutarhaan. Ison koon takia ne vaikuttavat lapsista jättiläiskukilta. Aurinkokukat on helppo ja hauska tapaa tuoda puutarhaan hieman taikaa. 

Auringonkukat, kuten nimestä voi päätellä, rakastavat aurinkoa. Valitse istutuspaikaksi alue, jossa on paljon auringonvaloa. Varmista, että paikka on suojattu voimakkaalta tuulelta, erityisesti korkeille lajikkeille, jotka voivat kasvaa jopa useita metrejä korkeiksi. Aurinkokukat eivät ole erityisen nirsoja maaperän suhteen, mutta ne menestyvät parhaiten hyvin kuohkeassa, hyvin valutetussa maassa. Sekoita istutusalueelle kompostia tai muuta orgaanista ainetta parantaaksesi maaperän rakennetta ja ravinteiden saatavuutta. Kylvä auringonkukan siemenet suoraan ulos, kun kaikki pakkasen vaara on ohi. Kylvä siemenet noin 2,5 cm:n syvyyteen ja varmista, että multa on kosteaa, kunnes itäminen tapahtuu. Auringonkukat sietävät kuivuutta kohtalaisesti, mutta säännöllinen kastelu auttaa niitä kasvamaan vahvoiksi ja terveiksi. 

Kastele syvältä harvemmin sen sijaan, jotta juuret kasvaisivat syvälle ja kasvit olisivat vahvempia. Korkeat auringonkukkalajikkeet saattavat tarvita tukea pysyäkseen pystyssä, erityisesti kukinnan aikaan, kun varret ovat raskaimmillaan. 

”Taikapavunvarret”

Salkopavut ovat erinomainen valinta luomaan vihreitä, eläviä tiloja pihaan, ja niiden avulla voi luoda paitsi kauniita myös hyödyllisiä rakenteita, kuten majan. Salkopavun kasvattaminen majaksi on hauska projekti, joka sopii kaikenikäisille ja tarjoaa loppukesästä miellyttävän ja viileän lepopaikan. Salkopapumaja tarjoaa ainutlaatuisen tavan yhdistää puutarhanhoito, luova rakentaminen ja ulkoilmaelämä. Se on paitsi kaunis katseenvangitsija, myös mahtava tapa innostaa lapsia puutarhanhoitoon ja opettaa heille kasvien kasvusta ja luonnon kierrosta.

Ennen kuin aloitat, päätä majan muoto ja koko. Valitse majalle aurinkoinen paikka. Voit rakentaa tukirakenteen bambukepeistä, pitkistä heinäseipäistä tai valmis metalli rakenteista tai- kaarista. Paina tukikepit maahan suunnitelmasi mukaisesti, yleensä noin 15–30 cm:n syvyyteen, jotta ne pysyvät tukevasti pystyssä. 

Kaiva ja muokkaa maata tukirakenteen ympärillä, lisää tarvittaessa kompostia. Kylvä salkopavun siemenet suoraan ulos hallavaaran mentyä ohi, pavun siemenet eivät itää jos maa on liian kylmä. Aseta 2–3 siementä kunkin tukikepin juurelle, noin 2–5 cm:n syvyyteen. Voit myös esikasvattaa siemeniä sisällä, jos haluat nopeuttaa itämistä.

Kastele kylvöaluetta huolellisesti ja pidä maaperä tasaisen kosteana, kunnes siemenet itävät ja taimet alkavat kasvaa. Kun pavut alkavat kasvaa, ohjaa niiden varret varovasti tukikeppejä pitkin. Useimmat salkopavut kiipeävät itsestään, mutta alussa ne saattavat tarvita hieman apua. Kun pavut ovat täyttäneet tukirakenteen, sinulla on viihtyisä, vihreä maja, jossa voit paeta kesäpäivän kuumuutta. Salkopavut tuottavat myös syötäviä papuja, joten projektisi tarjoaa paitsi varjoisan lepopaikan myös herkullisia satoja.

Taikapuutarha talvella

Talvikin voi olla ihmeellistä ja taianomaista. Talvella puutarhassa voi rakentaa lumilinnoja, polkuja ottaen mukaan lyhtyjä ym, lisäksi voi ihmetellä talventörröttäjä ja huurretta.

Tuo valoa ja lämpöä talviseen puutarhaan ripustamalla ulos valosarjoja tai asettamalla kynttilöitä turvallisiin lyhtyihin. Tämä luo taianomaisen tunnelman, josta sekä lapset että aikuiset voivat nauttia.

3. Aarteenmetsästys pihamaalta tai kukkapenkistä

Maan kääntäminen ei todellakaan tarvitse olla pelkästään raskasta työtä

Se voi olla myös jännittävä ja opettavainen seikkailu, erityisesti lapsille, kun siitä tekee aarteenetsintää! 

Piilottakaa maahan pieniä, pestäviä ”aarteita”, esimerkiksi pieniä kiviä tai leluja, ja antakaa lasten kaivaa ne esiin. Aarteenetsinnän lomassa voitte myös tarkkailla löytämiänne ötököitä ja muita pihan pieniä asukkaita. Käyttäkää suurennuslasia tutkiaksenne niitä lähemmin ja keskustelkaa siitä, miten eri ötökät hyödyttävät puutarhaa tai mitä ne syövät.

Tämä tekee maan kääntämisestä jännittävän ja samalla lapset oppivat maaperästä, sen asukkaista ja siitä, kuinka tärkeää maan hyvä kunto on kasvien kasvulle. Keskustelut siitä, miksi jotkut ötökät ovat hyödyllisiä puutarhassa, voivat auttaa lapsia ymmärtämään kestävän kehityksen periaatteita. Yhteinen projekti luo tilaisuuden työskennellä yhdessä ja jakaa ilon hetkiä löydöistä.

Aarteenetsintä voi olla muutakin kui maan kääntämistä

Aarteenetsintä voi olla jännittävä ja monipuolinen aktiviteetti, joka ei rajoitu pelkästään kaivamiseen. Se tarjoaa lapsille mahdollisuuden seikkailla, ratkaista arvoituksia ja kehittää ongelmanratkaisutaitojaan. 

Varmista, että alue on turvallinen ja että kaikki piilotetut esineet ovat lapsille sopivia. Lisäksi on hyvä pitää lapsia silmällä leikin aikana, jotta kaikki pysyvät turvassa ja nauttivat hauskanpidosta. Aarteenetsintä tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia luovuuteen ja seikkailuun, ja se on mahtava tapa rohkaista lapsia tutkimaan ympäristöään ja oppimaan uutta leikin varjolla.

1. Karttaa käyttöön

Piirrä kartta pihastasi ja merkitse siihen ”aarteiden” sijainnit. Kartta voi olla yksinkertainen tai yksityiskohtainen riippuen lasten iästä ja pihan koosta. Lapsille annetaan kartat, ja heidän tehtävänään on löytää aarteet käyttäen kartan vihjeitä.

2. Vihjeiden avulla

Piilota pihallesi erilaisia vihjeitä, jotka johdattavat lapset aarteelle. Vihjeet voivat olla arvoituksia, sananlaskuja tai kuvia, jotka ohjaavat etsijöitä seuraavaan pisteeseen. Vihjeet voivat myös opettaa lapsille luonnosta, esimerkiksi ”Etsi paikka, jossa perhoset käyvät juomassa” viittaisi kukkapenkkiin.

3. Teemat

Järjestä aarteenetsintä tietyllä teemalla, kuten merirosvot, avaruusseikkailu tai dinosaurukset. Voit koristella pihan teeman mukaisesti ja valita aarteet, jotka sopivat teemaan. Teemalliset puvut lisäävät hauskuutta ja uppoutumista leikkiin.

4. Yöaarteenetsintä

Järjestä aarteenetsintä illalla tai pimeän tultua käyttäen taskulamppuja tai pihavaloja. Piilota heijastimia tai pieniä valoja aarteiden kanssa, jotta ne loistavat pimeässä. Tämä tuo lisäjännitystä etsintään ja tekee siitä erilaisen kokemuksen.

5. Luontokohteet aarteina

Sen sijaan, että piilottaisit esineitä, käytä pihan luontokohteita ”aarteina”. Tee lista tai anna vihjeitä luonnollisista ”aarteista”, joita lapsien tulee etsiä, kuten tietyn värisiä kukkia, erikoisen muotoisia lehtiä tai piilossa oleva lintupönttö.

Aarteenetsintä talvella

Talvella voi pakasta maitotölkkeihin tai jääpalamuotteihin elintarvikeväreillä värjättyjä “timantteja”, sen voi tehdä yhdessä lapsen kanssa tai yllätykseksi lapselle.

Luokaa yhdessä puutarhaan ”aistipolku”, jossa lapset voivat tutkia luontoa aistiensa avulla. He voivat kuunnella linnunlaulua, haistella kylmää ilmaa, kosketella erilaisia luonnonmateriaaleja ja tutkia ympäristöä.

4. Pihapuuhat

Muuttakaa pihatyöt kilpailuksi tai olympialaisiksi! 

Pihaleikkien lisäksi voi puutarhassa touhuaa muutakin. Järjestäkää esimerkiksi pihaolymipalaiset, “kastelukilapilu”, ”lehtien haravointikisa”, ”kitkentämaraton” tai ”kukkien istutusviesti”. Palkitkaa osallistujat suorituksistaan. Tämä tekee pihatöistä hauskempaa ja opettaa lapsille yhteistyön ja urheilun iloa.

Telttailu

Telttailu omalla pihalla on arvokas kokemus lapsille ja sillä on useita positiivisia vaikutuksia sekä lapsiin että perhesuhteisiin. Telttailu omalla pihalla on paljon enemmän kuin vain yö ulkona; se on muistutus siitä, että yksinkertaiset asiat voivat tuoda suurimman ilon.

Telttailu tarjoaa lapsille turvallisen ympäristön kokea pienimuotoista seikkailua. Se rohkaisee heitä tutkimaan ympäristöään uusin silmin ja opettaa itsenäisyyttä ja sopeutumiskykyä. Lapsille annetaan mahdollisuus nähdä tuttu ympäristö uudessa valossa ja oppia uusia asioita omasta pihastaan.

Perhesuhteiden kannalta telttailu omalla pihalla luo ainutlaatuisen tilaisuuden laatuaikaan ilman arjen häiriötekijöitä. Se tarjoaa perheelle yhteistä aikaa kaukana digitaalisista laitteista ja muista nykypäivän häiriöistä. Tällainen yhteinen aika vahvistaa siteitä ja lisää ymmärrystä toisia kohtaan. Yhteiset pelit, tarinat ja nukkuminen tähtitaivaan alla luovat muistoja, jotka voivat kestää eliniän.

Telttailu opettaa lapsille luonnon kunnioittamista ja ympäristötietoisuutta, edistäen samalla heidän uteliaisuuttaan ja ihmetystään luonnosta. Yhteinen kokemus ulkona oleilusta ja ympäristön havainnoinnista voi herättää lapsissa kiinnostuksen luonnonsuojeluun ja kestävän elämäntavan oppimiseen.

5. Luonnon laboratorio

Puutarha on täynnä oppimismahdollisuuksia

Tehkää yhdessä tutkimusretkiä tutkimaan hyönteisiä, kasvien kasvua ja maaperän koostumusta. Käyttäkää suurennuslasia, kerätkää näytteitä ja pitäkää havaintopäiväkirjaa. 

Tunnistakaa erilaisia hyönteisiä, lintuja ja kasveja. Tämä tekee puutarhanhoidosta sekä opettavaista että hauskaa.

Talvella

Talvi on mainio aika opetella tunnistamaan erilaisia lintulajeja ja seurata niiden käyttäytymistä. Pystyttäkää lintulauta tai -ruokinta-asema ja pitäkää kirjaa siitä, mitkä linnut vierailevat puutarhassanne. Voitte myös jäljittää eläinten jälkiä lumessa.

6. Taidepuutarha

Puutarhasta taidegalleria

Käyttäkää luonnonmateriaaleja, kuten lehtiä, oksia ja kiviä, luodakseen taideteoksia puutarhaan. 

Voitte myös maalata kiviä ja tehdä niistä koristeita tai polun merkkejä. Taideprojektit eivät ainoastaan kaunista puutarhaa vaan myös rohkaisevat lasten luovuutta.

Taideteoksissa voi käyttää myös kaikkea muuta – astioita, koristeesineitä, vaatteita ym.

Talvella

Silloin kun  puutarhassa on lunta, hyödyntäkää sitä rakentamalla lumiukkoja tai jopa lumiveistoksia. Lapset voivat myös koristella lumiukkoja vesiväreillä tai luonnonmateriaaleilla, kuten oksilla, lehdillä ja kivillä.

Talvi tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden luoda jäätaidetta. Täyttäkää kakku- tai jääpalamuotteja vedellä, lisätkää niihin luonnonmateriaaleja, kuten marjoja, lehtiä ja kukkia, ja antakaa jäätyä ulkona. Kun ne ovat jäätyneet, voitte ihailla niitä luonnollisina taideteoksina puutarhassa. Lisäksi voi tehdä jäälyhtyjä jäädyttämällä vettä ämpäreissä.

7. Rakennusprojektit

Kaksi hauskaa ja opettavaista tee-se-itse projektia

Kaksi hauskaa DIY-projektia, joita voit toteuttaa lasten kanssa. Nämä projektit tarjoavat käytännön oppimista sekä mahdollisuuden viettää laatuaikaa luonnossa.

1. Hyönteishotelli

Hyönteishotelli tarjoaa suojan monille hyödyllisille hyönteisille, kuten mehiläisille, kovakuoriaisille ja perhosille. Se on loistava tapa opettaa lapsille hyönteisten roolista ekosysteemissä.

Tarvikkeet:

– Puulaatikko tai vanha hylly

– Pala pienisilmäistä metalliverkkoa

– Luonnonmateriaaleja, kuten oksia, lehtiä, olkia, kuivia ruohoja, bambukeppejä, tiiliä tai halkaistuja onttoja varpuja

– Sahaa, poraa ja ruuveja

Ohjeet:

Aloita rakentamalla hyönteishotellin runko puulaatikosta tai hyllystä. Voit käyttää vanhaa laatikkoa sellaisenaan tai rakentaa oman laatikon laudoista. Varmista, että rakenne on tukeva. Täytä laatikko eri osioihin erilaisilla luonnonmateriaaleilla. Käytä bambukeppejä ja varpuja mehiläisille ja kovakuoriaisille, lehtiä ja kuivia ruohoja perhosille ja muille pienille hyönteisille. Voit myös porata reikiä puupölkkyihin tai tiiliin tarjotaksesi lisää suojaa. Kiinnitä päällimmäiseksi metalliverkko, ettei linnut tai muut pääse käsiksi hyönteisiin. Valitse hotellille paikka, joka saa osittain suoraa auringonvaloa mutta on suojassa pahimmilta sateilta. Sijoita se vakaalle alustalle tai ripusta se puun oksaan.

2. Linnunpönttö

Linnunpönttö tarjoaa linnuille turvallisen paikan pesimiseen ja on mahtava tapa tutustua erilaisiin lintulajeihin.

Tarvikkeet:

– Puulauta (noin 1 m pitkä, vähintään 15 cm leveä ja 1,5–2 cm paksu)

– Sahaa, poraa, ruuveja, mittanauhaa ja kynää

– Linnunpöntön lentoaukon suojapelti

– Vesitiivistä puuliimaa ja maalia tai puunsuoja-ainetta

Ohjeet:

Leikkaa laudasta linnunpöntön osat: etu- ja takakappale, kaksi sivu kappaletta, pohja ja katto. Etukappaleeseen tehdään reikä linnulle sisäänpääsyä varten, kiinnitä siihen linnunpöntön lentoaukon suojapelti . Kokoa osat käyttämällä ruuveja ja vesitiivistä puuliimaa. Poraa pohjaan muutama reikä ylimääräisen veden valumista varten. Sijoita pönttö puuhun noin 1,5–3 metrin korkeuteen. Varmista, että pöntön sisäänkäynti on pois päin suorasta auringonvalosta ja sateen suunnasta. Lisää vinkkejä löydät Birdlife sivustolta.

8. Satuhetket puutarhassa

Paras paikka satuhetkelle

Mikä olisikaan parempi paikka satujen lukemiselle kuin oma puutarha? Valitkaa lapsen kanssa satuja, jotka esimerkiksi liittyvät luontoon tai puutarhanhoitoon, ja pitäkää satuhetkiä puutarhassa. Voitte jopa keksiä omia tarinoita puutarhanne asukkaista ja seikkailuista.

Myös talvella

Talvinen puutarha on täydellinen paikka satuhetkille. Pukeutukaa lämpimästi, ottakaa mukaan peittoja ja taskulamput tai lyhdyt ja lukekaa satuja ulkona. Voitte valita satuja, jotka sijoittuvat talviseen maisemaan tai kertovat luonnosta ja eläimistä. Järjestäkää pieni eväshetki tarinoinnin lomassa ja nauttikaa yhdessä lämpimästä juomasta.

9. Piknik puutarhassa

Piknik-ideoita

Piknik omassa puutarhassa on loistava tapa nauttia ulkoilmasta ja viettää aikaa perheen tai ystävien kanssa. Jos puutarhassasi kasvaa hedelmiä, vihanneksia tai yrttejä, käytä niitä hyväksi piknik-tarjottavissa. Tee esimerkiksi tuoreita salaatteja, hedelmä- ja marjavateja tai yrttimaustettuja juomia. Omat tuotteet tuovat piknikille henkilökohtaisen kosketuksen ja korostavat kauden makuja.

Tee lapsille oma pieni piknik-seikkailu. Voit piilottaa ympäri puutarhaa pieniä yllätyksiä tai herkkuja, joita lapset voivat etsiä. Lapset voivat myös auttaa koristelemaan piknik-aluetta ja valmistamaan herkkuja.

Järjestä piknikin yhteydessä hauskoja ulkopelejä, kuten mölkkyä, krokettia tai frisbeegolfia. Pelit tuovat lisäviihdettä piknikille ja sopivat kaikenikäisille osallistujille.

Järjestä piknik ilta-aikaan ja luo tunnelmaa kynttilöillä, lyhdyillä tai valosarjoilla. Voitte nauttia ilta-auringosta ja siirtyä sitten nauttimaan kynttilänvalosta. Tausta musiikki luo mukavan tunnelman piknikille. 

Voit myös järjestää pienen taidepajan, jossa lapset ja aikuiset voivat maalata, piirtää tai askarrella yhdessä. Tarjoa tarvikkeet ja pieni inspiraation lähde, kuten puutarhan kukat tai maisema.

Vinkkejä onnistuneeseen piknikkiin

– Valitse mukava ja tasainen paikka piknikille, esimerkiksi nurmikko tai patio

– Käytä mukavia istuinalustoja, tyynyjä tai tuoleja

– Muista suoja aurinkoa ja mahdollisia hyönteisiä vastaan

– Pidä ruoat kylminä ja tuoreina käyttämällä kylmälaukkuja tai -kasseja

Talvinen eväsretki omalle pihalle

Talvinen eväsretki omalla pihalla on erinomainen tapa nauttia raikkaasta ulkoilmasta ja tehdä talvesta seikkailu, jopa omalla takapihalla. Kuvittele miten mahtavalta maistuu kuuma kaakao lumiukko rakennuksen jälkeen.

Valitse eväät, jotka tuovat lämpöä ja energiaa kylmään päivään. Lämpimät sämpylät, keitot ja juomat kuten kaakao, tee tai glögi ovat loistavia valintoja. Pakkaa mukaan myös isot viltit, joihin kietoutua sekä ylimääräisiä istuinalustoja eristämään kylmästä maasta. Varmista, että kaikilla on päällään lämpimät vaatteet. 

Jos päätätte pitää piknikin hämärän aikaan, tunnelmallinen valaistus, kuten lyhdyt ja kynttilät luovat viihtyisän ja kutsuvan tunnelman. Talvinen eväsretki on ihana tapa katkaista arjen rutiinit ja luoda erityisiä muistoja perheen kanssa. Luonnosta ja yhdessäolosta voi nauttia ympäri vuoden, ja ympärillämme olevaa kauneutta voi arvostaa myös talvella.

10. Välillä voi vaan ottaa rennosti…

Perheen yhteinen aika

Rentoutuminen omalla pihalla perheen kesken on ihanteellinen tapa päättää aktiivisesti vietetty päivä. Se on tilaisuus pysähtyä ja todella arvostaa yhteisiä hetkiä, sekä nauttia kaikista pienistä saavutuksista ja kauneudesta, jota ympäröivä luonto tarjoaa. Tässä hiljaisessa yhdessäolossa voitte jakaa päivän kuulumisia, vahvistaa perhesuhteita ja virkistyä henkisesti.

Luonnon havainnointi

Luonnon havainnointi ympärillänne – kuten tuulen liikuttamat puunlehdet, lintujen laulu tai nurmikko jalkojen alla – auttaa tuntemaan syvempää yhteyttä luontoon ja nykyhetkeen. Tämä on kuin mindfulness-harjoitus joka tuo rauhaa ja syvempää ymmärrystä ympäröivän maailman monimuotoisuudesta ja kauneudesta. Taivaalla lipuvien pilvien tarkkailu on erinomainen tapa rauhoittua. Pilvien katselu on yksinkertainen mutta voimakas tapa herättää luovuus ja tarjota mielenrauhaa.

Illat ulkona

Ulkona nautittu iltapala voi muuttaa tavallisen hetken pieneksi seikkailuksi, tehdä arjesta erityistä. Samalla voi ihailla auringonlaskua. Tähtien katselu talvella taas on taianomainen kokemus, mikä lisää ihmetystä maailmankaikkeuden laajuudesta.

Jaa tämä artikkeli:

AUKIOLO­AJAT

Rautanet Koski

Avoinna
ma – pe ……. 6.30 – 16.30
la ………………… 9.00 – 13.00
su ……………….. suljettu

Rautanet Suomusjärvi

Avoinna
ma – pe ……. 9.00 – 17.00
la – su ………… suljettu

TOIMI­PISTEET

Rautanet Koski

Hongistontie 3
31500 Koski Tl

Rautanet Suomusjärvi

Kitulanramppi 2
25410 Suomusjärvi

YHTEYS­TIEDOT