Hortensian näyttävä kukinto ei synny sattumalta

Hortensia on yksi niistä kasveista, joka pysäyttää kulkijan. Sen suuret, pallomaiset kukinnot ja lempeät sävyt tekevät vaikutuksen vuodesta toiseen. Ei siis ihme, että hortensiat ovat monen puutarhaharrastajan suosikkeja. Mutta miten hortensioita tulisi hoitaa, jotta ne viihtyvät ja kukkivat runsaasti?

Hortensian valinta – mikä sopii sinulle?

Hortensioita on olemassa useita lajeja, ja valinta kannattaa tehdä kasvuympäristön mukaan. Suomessa suosituimpia ovat syyshortensia, pallohortensia ja isokukintoinen hortensia.

Pallohortensia (Hydrangea arborescens), esimerkiksi ’Annabelle’, hurmaa valtavilla valkoisilla kukinnoillaan ja sopii myös varjoisampaan paikkaan.

Isokukintoiset hortensiat (Hydrangea macrophylla) taas vaativat hieman enemmän huolenpitoa – mutta kun ne onnistuvat, lopputulos on upea. Nämä lajikkeet tunnetaan sinisistä ja pinkeistä kukistaan, ja ne menestyvät parhaiten ruukussa tai suojaisassa paikassa.

Syyshortensia (Hydrangea paniculata) on monen lemppari sen kestävyyden ja vaivattoman hoidon vuoksi. Se sietää hyvin aurinkoa ja kukkii pitkään loppukesästä lähtien.

Istutuspaikka ja maa – perusta kuntoon

Hortensia pitää kosteasta, ravinteikkaasta ja hieman happamasta maasta. Se ei viihdy kuivassa ja paahteisessa penkissä, joten paras paikka on puolivarjoinen nurkka, jossa maa pysyy tasaisen kosteana.

Kun istutat hortensian, kaiva reilu kuoppa ja paranna maata esimerkiksi kompostilla tai turpeella. Varsinkin isokukintoiselle hortensialle voit käyttää alppiruusumultaa, joka vastaa sen tarpeisiin täydellisesti. Ruukkuun istuttaessa muista hyvä salaojitus ja tilava astia.

Kastelu ja ravinteet 

Hortensia rakastaa vettä – ei ole liioiteltua sanoa, että se on suorastaan janoinen. Kuivina kesinä kastelusta täytyy huolehtia säännöllisesti, sillä kuivuus näkyy nopeasti nuupahtaneina lehtinä ja heikentyneenä kukintana.

Keväällä hortensia hyötyy typpipitoisesta lannoitteesta, ja alkukesällä on hyvä siirtyä kukkiville kasveille tarkoitettuun ravinteeseen. Syksyllä lannoitus kannattaa lopettaa, jotta kasvi ehtii valmistautua talveen. Liika typpi loppukesällä voi heikentää talvenkestävyyttä.

Leikkaaminen

Leikkaaminen riippuu hortensian lajista. Syyshortensia kestää rohkeaakin leikkausta keväällä – sen voi leikata alas noin 30–50 cm korkeudelta, jolloin se versoo uudestaan voimakkaasti ja kukkii runsaasti.

Pallohortensia toimii samalla tavalla: kevätleikkaus saa sen kasvamaan tuuheaksi ja kukkivaksi. Isokukintoiset hortensiat sen sijaan kukkivat edellisvuoden versoilla, joten niitä ei kannata leikata alas keväällä. Poista vain kuivuneet ja paleltuneet oksat varovasti.

Entäpä talvisuojaus?

Syys- ja pallohortensiat kestävät Suomen talven kohtuullisen hyvin, etenkin lumipeitteen alla. Isokukintoinen hortensia on arempi ja hyötyy suojauksesta – siirrää ruukkukasvi viileään ja suojaisaan tilaan talveksi.

Ruukuissa kasvatettavat hortensiat kaipaavat erityistä huomiota talveksi, joten siirrä kasvi mahdollisuuksien mukaan varastoon tai autotalliin, jossa lämpötila pysyy nollan tuntumassa. Siirrä kasvi valoon ja lämpöön taas keväällä.

Voiko väriin vaikuttaa?

Tiesitkö, että hortensian kukkien väri voi muuttua maaperän pH:n mukaan? Happamassa maassa isokukintoinen hortensia kukkii sinisenä, kun taas emäksisessä maassa sen kukat ovat vaaleanpunaiset. Väriin voi vaikuttaa esimerkiksi alumiinisulfaatilla tai hortensialannoitteella, joka happamoittaa maata.

Hortensia tuo iloa pitkäksi aikaa

Hortensia ei ole vaativa kasvi, mutta se palkitsee huolellisen hoidon upeilla kukinnoillaan. Valitse lajike kasvupaikan mukaan, tarjoa sille sopiva maa ja muista säännöllinen kastelu. Leikkaa ja suojaa tarpeen mukaan, niin hortensia kukoistaa vuodesta toiseen.

Ja mikä parasta – hortensia sopii yhtä hyvin rehevään maalaispuutarhaan kuin moderniin kaupunkipihaan. Sen lempeät värit ja runsas kukinta tekevät siitä puutarhan todellisen katseenvangitsijan, syksyllä kuivumaan leikatut kukat tuovat iloa vielä pitkään.

Jaa tämä artikkeli:

AUKIOLO­AJAT

Rautanet Koski

Avoinna
ma – pe ……. 6.30 – 16.30
la ………………… 9.00 – 14.00
su ……………….. suljettu

Rautanet Suomusjärvi

Avoinna
ma – pe ……. 7.00 – 17.00
la ………………… 9.00 – 14.00
su ……………….. suljettu

Rautanet Salo

Avoinna
ma – pe ……. 7.00 – 15.00
la – su ………… suljettu

TOIMI­PISTEET

Rautanet Koski

Hongistontie 3
31500 Koski Tl

Rautanet Suomusjärvi

Kitulanramppi 2
25410 Suomusjärvi

Rautanet Salo

Satamakatu 40
24100 Salo

YHTEYS­TIEDOT