Sadonkorjuun aika – vinkit säilömiseen ja varastointiin

Syksy on sadonkorjuun juhlaa. Puutarha ja pelto antavat parastaan, ja keittiössä alkaa kiireinen, mutta palkitseva aika: säilötään, hapatetaan, pakastetaan ja kuivataan talven varalle. Perinteiset säilömis- ja varastointitavat pitävät maut ja vitamiinit tallella, kunhan muutama tärkeä seikka muistetaan.

Hygienia on kaiken perusta

Säilöntä onnistuu parhaiten, kun työskentelytilat ja välineet ovat puhtaat:

  • Pese kädet huolellisesti ennen työn aloittamista ja aina raaka-aineiden käsittelyn välillä.
  • Puhdista ja steriloi purkit sekä kannet ennen käyttöä – kiehuvassa vedessä, uunissa tai höyrykattilassa.
  • Pidä työpinnat ja leikkuulaudat puhtaina ja varaa vihanneksille, hedelmille ja kalalle omat välineet ristikontaminaation välttämiseksi.

Pieni lisäpanostus hygieniaan ehkäisee homeen ja pilaantumisen – ja takaa säilykkeiden turvallisuuden.

Laatu lähtee raaka-aineista

Valitse vain parhaat, tuoreet ja terveet raaka-aineet.

  • Älä käytä pilaantuneita, kolhiintuneita tai ylikypsiä hedelmiä ja vihanneksia, sillä ne heikentävät maun lisäksi säilyvyyttä.
  • Poimi raaka-aineet mieluiten samana päivänä, kun säilöt.
  • Huuhtele kevyesti ja kuivaa huolellisesti ennen käsittelyä.

Perinteiset säilöntätavat ja maun säilyttäminen

  1. Hilloaminen ja marmeladit – käytä kypsiä, makeita marjoja ja hedelmiä. Lisää sokeri vasta keittämisen loppuvaiheessa, jotta väri ja aromi säilyvät kirkkaana. Poista vaahto pinnalta lopputuloksen kirkastamiseksi.
  2. Suolaaminen ja etikkasäilöntä – käytä puhdasta, karkeaa suolaa ja laadukasta etikkaa. Mausta perinteisesti tillillä, sinapinsiemenillä, laakerinlehdellä tai valkosipulilla. Varmista, että liemi peittää raaka-aineet täysin.
  3. Hapattaminen – pidä lämpötila alussa hieman korkeampana (n. 18–20 °C) käymisen käynnistämiseksi, ja siirrä sitten viileään. Tarkkaile, että pinnalle ei pääse hometta.
  4. Kuivaaminen – leikkaa raaka-aineet tasakokoisiksi ja kuivaa matalassa lämmössä, jotta maku ja ravintoaineet säilyvät. Säilytä kuivatuotteet ilmatiiviissä purkissa pimeässä.
  5. Pakastaminen – esikeitä vihannekset nopeasti, jotta entsyymitoiminta pysähtyy ja väri, rakenne ja maku säilyvät.

Muutama vinkki maun viimeistelyyn

  • Maista aina liemi tai säilyke ennen purkittamista – suola, happo ja makeus kannattaa tasapainottaa. Muista – kuumana maun kuuluu olla aika voimakas!
  • Käytä tuoreita yrttejä ja mausteita, mutta vältä liian pitkiä keittoaikoja, jotta aromit säilyvät.
  • Vältä turhaa sekoittamista keiton aikana, ettei rakenne rikkoudu.

Varastointi – säilyvyyden salaisuus

  • Viileä ja pimeä paikka pidentää säilyvyyttä. Kellari, maakellari tai kylmäkomero on ihanteellinen.
  • Tarkista purkit ja kannet säännöllisesti – jos kannessa on pullistuma tai sisältö haisee oudolta, älä käytä.
  • Merkitse päivämäärä ja sisältö selkeästi – näin käytät vanhemmat säilykkeet ensin.

Miten tunnistat pilaantuneen säilykkeen

Säilykkeen pilaantuminen voi olla vakava terveysriski, joten tarkkaavaisuus on tärkeää. Hävitä säilyke heti, jos huomaat jonkin seuraavista:

  • Kannen pullistuminen tai purkin sisäinen paine ilman kuumentamista.
  • Epämiellyttävä haju – tunkkainen, mätä tai muuten poikkeava tuoksu.
  • Samea liemi tai värimuutokset – erityisesti, jos neste on ollut aiemmin kirkasta.
  • Homeen kasvu pinnalla tai purkin sisällä.
  • Kuplat tai käyminen purkin avaamatta ollessa.
  • Rakenne- ja makumuutokset – esimerkiksi pehmenneet ja hajonneet vihannekset ilman syytä.

Muista: jos epäilet pilaantumista, älä maista säilykettä. Hävitä se turvallisesti, mieluiten purkki ja sisältö yhdessä, jotta vältät botulismin ja muiden ruokamyrkytysten riskin.

Jaa tämä artikkeli:

AUKIOLO­AJAT

Rautanet Koski

Avoinna
ma – pe ……. 6.30 – 16.30
la ………………… 9.00 – 14.00
su ……………….. suljettu

Rautanet Suomusjärvi

Avoinna
ma – pe ……. 7.00 – 17.00
la ………………… 9.00 – 14.00
su ……………….. suljettu

Rautanet Salo

Avoinna
ma – pe ……. 7.00 – 15.00
la – su ………… suljettu

TOIMI­PISTEET

Rautanet Koski

Hongistontie 3
31500 Koski Tl

Rautanet Suomusjärvi

Kitulanramppi 2
25410 Suomusjärvi

Rautanet Salo

Satamakatu 40
24100 Salo

YHTEYS­TIEDOT