Kasvihuone on puutarhurin paras ystävä. Kevään tullen on tärkeää puhdistaa ja valmistella kasvihuone tulevaa kasvukautta varten. Tässä yksityiskohtainen opas kasvihuoneen kevätsiivoukseen, joka auttaa myös aloittelijoita saamaan kasvihuoneensa parhaaseen mahdolliseen kuntoon. Kasvihuoneen säännöllinen ylläpito ja kevätsiivous takaavat, että kasvisi saavat parhaat mahdolliset olosuhteet kasvaa. Näiden ohjeiden avulla varmistat, että kasvihuone on valmis uuteen kasvukauteen ja pystyt nauttimaan puutarha harrastuksesta täysin siemauksin.
1. Tyhjennä kasvihuone
Aloita siivous tyhjentämällä kasvihuone kaikista kasveista, ruukuista, työkaluista ja tarvikkeista. Tämä antaa sinulle tilaa työskennellä ja varmistaa, että pääset käsiksi kaikkiin nurkkiin ja koloihin.
2. Puhdista lasit ja kattomateriaalit
- Lasipinnat: käytä pehmeää sientä tai rättiä ja ämpärillistä lämmintä saippuavettä puhdistaaksesi lasipinnat sekä sisä- että ulkopuolelta. Poista lika ja mahdolliset levät, jotka voivat estää valon pääsyn kasveille. Käytä tarvittaessa ikkunanpesuainetta.
- Muoviset ja polykarbonaattiset pinnat: näille pinnoille sopii pehmeä harja ja mieto saippuavesi. Ole varovainen, ettei pinta naarmuunnu.
3. Pese hyllyt ja pinnat
Pese kaikki kasvihuoneen kiinteät rakenteet, kuten hyllyt ja pöydät. Käytä desinfiointiaineella rikastettua saippuavettä poistaaksesi homeen ja bakteerit. Huuhtele pinnat puhtaalla vedellä.
4. Tarkista ilmanvaihtoaukot ja ovet
Puhdista kaikki ilmanvaihtoaukot ja ovet, varmistaen, että ne avautuvat ja sulkeutuvat kunnolla. Poista niistä roskat ja lika, jotka voivat estää ilmankierron.
5. Desinfioi ja käsittele kasvualustat
- Maaperä: jos kasvihuoneessa on avomaata, käännetään maaperä ja poistetaan vanhat juuret ja rikkakasvit. Tarkista maaperän kunto ja lisää tarvittaessa uutta multaa tai kompostia.
- Ruukut ja astiat: pese kaikki ruukut ja kylvöastiat huolellisesti desinfiointiaineella. Tämä on tärkeää tautien ja tuholaisten leviämisen estämiseksi.
6. Tarkista ja korjaa tarvittaessa
Käy läpi kasvihuoneen rakenteelliset elementit, kuten hyllyt, rungot ja ovet. Kiristä löystyneet ruuvit ja korjaa mahdolliset murtumat tai vauriot. Varmista, että kasvihuone on turvallinen ja kestävä.
7. Tuholais- ja tautilääkitys
Suorita ennaltaehkäisevä tuholaistorjunta käyttämällä luonnonmukaisia tuholaismyrkkyjä tai kotitekoisia ratkaisuja, kuten etikkaa tai neemöljyä. Tämä auttaa pitämään tuholaiset loitolla tulevalla kasvukaudella.
8. Aseta kaikki takaisin paikoilleen
Kun kasvihuone on puhdas ja kaikki pinnat ovat kuivuneet, voit tuoda takaisin kasvit, ruukut ja työkalut. Järjestele ne siten, että kasveilla on riittävästi tilaa kasvaa ja saat itse liikkua helposti kasvihuoneessa.
Yleisimmät kasvihuoneen taudit ja haitat

Kasvihuoneissa ympäri vuoden vallitsevat olosuhteet voivat olla otollisia monille taudeille ja tuholaisille. Tässä on luettelo yleisimmistä kasvihuoneessa esiintyvistä ongelmista Suomessa sekä suosituksia niiden puhdistamiseen ja torjuntaan.
Taudit
- Härmätaudit
- Oireet: jauhemainen valkoinen tai harmaa pinnoite lehtien ja varren pinnalla.
- Torjunta: käytä rikkivalkuaista tai biofungisideja, jotka ovat tehokkaita härmän torjunnassa. Pidä ilmankierto hyvänä vähentämällä kasvien välisiä etäisyyksiä.
- Juuri- ja kaulamätä
- Oireet: kasvien juuret ja kaulaosa tummuvat ja mätänevät, kasvien kasvu hidastuu tai ne kuolevat.
- Torjunta: varmista hyvä vedenpoisto ja käytä sterilisoitua multaa. Torjunnassa voi käyttää fungisideja, mutta ehkäisy on tehokkainta hyvällä hygienialla.
- Tomaattien lehtilaikku
- Oireet: tummat, kahvinruskeat laikut lehdillä, joita ympäröi kellertävä reuna.
- Torjunta: poista tartunnan saaneet kasvinosat ja käytä kuparipohjaisia fungisideja. Vältä lehtien kastelua.
Tuholaiset
- Vihannespunkki
- Oireet: pieniä punaisia tai vihreitä punkkeja lehtien alapinnalla, lehdissä kellastumista ja neulanreikäisiä vaurioita.
- Torjunta: käytä kasviöljy- ja saippuapohjaisia torjunta-aineita. Biologinen torjunta petopunkkien avulla on myös tehokas keino.
- Valkokärpänen
- Oireet: pieniä valkoisia kärpäsiä kasvien ympärillä, lehtien alapinnalla nukkaa ja tahmaisuutta.
- Torjunta: keltaiset liima-ansat ovat tehokkaita aikuisia valkokärpäsiä vastaan. Käytä tarvittaessa insektisideja, jotka on hyväksytty kasvihuonekäyttöön.
- Kirvat
- Oireet: pieniä vihreitä, mustia tai ruskeita hyönteisiä nuorten versojen ja lehtien alapinnoilla. Ne erittävät tahmeaa nestettä (kirvankakkua).
- Torjunta: vesisuihku voi irrottaa kirvoja. Kasviuutteita (esim. valkosipuli- tai chililiuos) ja pehmeitä kemikaaleja kuten pyretriiniä voidaan käyttää kirvojen hallintaan.
Puhdistus- ja torjunta-aineet
- Yleinen puhdistus: kasvihuoneen pintojen ja rakenteiden puhdistamiseen kannattaa käyttää mietoa saippualiuosta ja vettä. Tarvittaessa voit käyttää myös kasvihuoneille tarkoitettuja puhdistusaineita, jotka poistavat tehokkaasti levät ja bakteerit.
- Fungisidit ja insektisidit: valitse tuotteet, jotka on hyväksytty kasvihuonekäyttöön. Luonnonmukaiset vaihtoehdot, kuten neemöljy, pyretriini ja kasvipohjaiset uutteet, ovat turvallisia ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Biologinen torjunta, kuten hyödylliset hyönteiset, on myös suositeltava menetelmä kasvihuoneissa.
Nokkosvesi

Nokkosvesi on yksi puutarhurien suosimista luonnonmukaisista lannoitteista ja kasvinsuojeluaineista. Sen valmistaminen on helppoa, ja sen käyttö tarjoaa monia etuja kasveille ja maaperälle. Nokkosveden käyttö kasvihuoneessa on tehokas ja ympäristöystävällinen tapa edistää kasvien terveyttä ja elinvoimaisuutta. Sen avulla voit vähentää kemiallisten lannoitteiden ja torjunta-aineiden tarvetta ja nauttia terveemmistä, voimakkaammista kasveista luonnollisella tavalla.
Nokkosveden valmistus
Tarvikkeet:
- Tuoreita nokkosia
- Suuri astia, esim. tynnyri
- Vettä
- Paino, esimerkiksi kivi
- Siivilä tai kangas suodattamiseen
Ohjeet:
- Kerää nokkoset: valitse nuoria, terveitä nokkosen versoja. Vältä alueita, joilla on käytetty kemikaaleja.
- Valmista nokkoset: käytä suojakäsineitä nokkosten käsittelyyn. Leikkaa tai revi nokkoset pienemmiksi paloiksi.
- Lisää vettä: täytä astia nokkosilla noin puoliväliin ja kaada päälle kylmää vettä niin, että nokkoset peittyvät kokonaan.
- Anna tekeytyä: peitä astia ja laita paino nokkosten päälle, jotta ne pysyvät veden alla. Anna nokkosveden tekeytyä noin 1–2 viikkoa. Seoksen tulee käydä, joten ämpäriin kannattaa jättää hieman tilaa ilmalle.
- Siivilöi neste: kun seos on fermentoitunut, siivilöi neste ja säilö se tiiviisti suljettavassa astiassa. Käytä nokkosvettä mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen parhaan tehon saavuttamiseksi.
Nokkosveden hyödyt
- Luonnollinen lannoite: nokkosvesi sisältää typpeä, rautaa, magnesiumia ja muita kasvien kasvuun tarvittavia ravinteita. Se toimii erinomaisena luonnonmukaisena lannoitteena.
- Kasvien terveyden edistäminen: nokkosveden säännöllinen käyttö vahvistaa kasvien vastustuskykyä tauteja ja tuholaisia vastaan.
- Maaperän parantaminen: nokkosvesi auttaa parantamaan maaperän rakennetta ja edistämään mikrobiologista aktiivisuutta, mikä hyödyttää kasvien juuristoa.
Käyttö kasvihuoneessa
- Lannoitus: laimenna nokkosvettä vedellä suhteessa 1 osa nokkosvettä ja 10 osaa vettä. Käytä tätä liuosta kasteluveden sijasta kerran viikossa kasvukauden aikana.
- Tuholaistorjunta: nokkosveden haju ja koostumus voivat auttaa karkottamaan tuholaisia, kuten kirvoja ja lehtikirvoja. Käytä laimentamatonta nokkosvettä suihkepullossa ja suihkuta kasvien alapintoihin.
- Tautien ehkäisy: säännöllinen nokkosveden käyttö voi auttaa ehkäisemään sienitauteja, kuten härmää. Suihkuta laimennettua nokkosvettä kasveille varhain aamulla, jotta lehdet ehtivät kuivua päivän aikana.